Rezene




Diğer adlarıyla raziyan, arapsaçı, sincibil, .. olarakda bilinen bir bitkidir.


Eski mısır tarihinden beri sakinleştirici ve sancı giderici şekliyle tanımlanabilir.Yurdumuzda daha çok Ege ve Karadeniz'in kıyı kesimleriyle olmakla birlikte ülkemizin tüm bölgelerinde yetişebilmektedir.Kurak ve taşlı yerlerde yabani olarak yetişebilir veya aromatik bahçelerde süsyelici görüntüsü ve kokusu için yetiştirilir.Yaz aylarında sarı çiçekler açan bir bitkidir.Kökü ve meyveleri kullanılabilir.Kökü iğ iplikleri şeklindedir.Meyveleri kokusu hoş ve tadı her ne kadar yakıcıda olsa tatlımsıdır.Minareller, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, vitaminlerden A ve C olarakda zengindir.

Özellikleri bakımından;

gaz, balgam, idrar söktürücü, kalbi kuvvetlendirici, yaşlıları güçlendirici, mide gazı, kolit, mide ağrısı, üremi, kalp yetmezliği, bronşit, romatizma ve iltihaplı gözlere iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

Kullanılışı;

Rezeneyi çayı için 1 bardak kaynatılmış suya 1 çay kaşığı yaprağıyla veya rezene tohumu konulur.10 dakika boyunca demlendirilir.Günde 3 kez olmak kaydıyla 1 fincan içilir.

*Fazlası zararlıdır.Karın bölgesinde huzursuzluk yapar.Hamilelerinde içmesi yasaktır.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Rezene"

Gucunu Blogger'den aliyor.