Karabaş Otu


Karabaş otu (Lavandula stoechas), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Akdeniz bölgesinde yetişen, 30-100 cm. büyüklüğe erişen çok yıllık bitki türü.
Karabaş Otunun Özellikleri: Yaz aylarında koyu mor renkli çiçekler açan, 50 cm boyunda, çalı görümünde, lavantagillerden bir bitkidir. Kokusu güzel değildir.
Akdeniz iklimi bitkisi olduğundan bu iklime sahip ülkelerde ve yurdumuzda da Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Karabaş otunun toprak üstü kısımları bitki çi­çekliyken toplanıp kurutulur. İlaç olarak faydalan­mak için kurutulmuş bitki suyla kaynatılır.
Yine çiçekli bitkiden su buharı damıtması ile karabaş otu yağı elde edilir. Yakıcı lezzette, sarımsı bir sıvıdır.
Karabaş Otunun Faydaları: Uçucu yağında taşıdığı maddeler sebebiyle, ağ­rı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, haricen basit yaralarda mikrop öldürücü etkileri bilinmektedir. Bilhassa sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikâyetlerde daha etkilidir. Yaralarda mikrop öldürücü etkisi vardır. Deriyi lavanta yağı ile ovmak sivri sinekleri kaçırır.

Yukarıdaki bilgiler kaynaktan alınmıştır.Bu bilgiler öneri niteliği taşımaktadır.Herhangi bir yöntemi denemeden önce uzman hekiminize başvurunuz.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Karabaş Otu"

Gucunu Blogger'den aliyor.